agile-coach2
Wil het niet lukken?
Samen komen we er wel uit
agile-coach2
Wil het niet lukken?
Samen komen we er wel uit
previous arrow
next arrow

Op zoek naar een Agile Coach? Gevonden!

De Agile Coach

Steeds meer organisaties zijn bezig met de transitie naar Agile werken. Vaak gaat dit niet zonder slag of stoot en sinds enkele jaren heeft de Agile Coach zijn entree gemaakt.

Is een verander-coach

Voor de transitie naar Agile werken is er een verandering in houding en gedrag van alle betrokkenen nodig. Dit is nogal een klus waarvoor je een duizendpoot nodig hebt. Een Agile coach heeft de vaardigheden om deze verandering in goede banen te leiden.

 

Met ervaring en kennis

Er is geen blauwdruk voor succesvol Agile werken. Iedere situatie is uniek en moet ook als zodanig worden benaderd. Succesvol Agile werken is doen wat er nodig is en dat gaat vaak verder dan methodieken kunnen leveren.

"De Agile Coach ondersteunt organisaties en teams in het Agile werken en kenmerkt zich door de combinatie van leraar, mentor, coach en facilitator "

 

 

 

 

De Coach in actie

"Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen want anders zou ik het niet doen". Johan Cruijff

 

Voor de transitie naar Agile werken is er een verandering in houding en gedrag van alle betrokkenen nodig.

Dit is nogal een klus waarvoor je een duizendpoot nodig hebt. Een Agile coach heeft de vaardigheden om deze verandering in goede banen te leiden.

De Agile coach is een trainer en veranderspecialist tegelijk, daarom zal hij naar gelang de situatie zijn rol kiezen.

De eerste uitdaging van de Agile Coach is om een team te inspireren en enthousiasmeren voor Agile werken. Dit kan het best door training. Het team leert in de meeste gevallen de basis met Scrum, maar kan ook focussen op bijvoorbeeld Kanban of Agile projectmanagement.

Als het team enthousiast is om met een bepaalde Agile methode aan de slag te gaan, zal de Agile Coach heel duidelijk de meerwaarde van de werkwijze laten zien.

"Als het team meer en meer de voordelen van het slimmer samenwerken gaat ondervinden, zet de Agile Coach een stapje terug en laat teamleden zo veel mogelijk zelfstandig het proces doorlopen".

Uiteindelijk zal de Coach niet meer voor maar samen met het team werken. Als het team zelfstandig kan werken met de methode zal de Agile Coach meer afstand nemen, en op afroep beschikbaar blijven.

Een team staat nooit volledig geïsoleerd in een organisatie. Daarnaast heeft een team buiten de organisatie vaak belangrijke relaties (denk aan klanten of gebruikers).

"Als Agile Coach probeer ik de communicatie en informatie-uitwisseling zo optimaal mogelijk in te richten. Daardoor kan het team optimaal resultaat behalen".

Op relatieniveau wordt duidelijk dat Agile werken meer is dan bijvoorbeeld een set van meetings en rollen. Agile is een mindset die in de cultuur van een organisatie moet gaan zitten. Dit overstijgt het team waarmee je in eerste instantie bent begonnen.

Als de Agile Coach het team- en relatieniveau op orde heeft, kan de aandacht uitgaan naar het organisatieniveau. Een organisatie heeft een beperkte hoeveelheid resources waardoor het stellen van prioriteiten noodzakelijk is.

"Kiezen is over het algemeen iets wat ons niet heel makkelijk afgaat. Als Agile Coach kan ik hier een belangrijke meerwaarde in leveren".

 

 

 

 

Het kan echt anders

 

 

 

 

Het Scrum proces